W sezonie letnim lub z okazji imienin czy urodzin warto przygotować smaczne ciasto owocowe z dodatkiem jogurtu naturalnego lub maślanki.
Smakowite ciasto jogurtowe z pewnością przypadnie do gustu zarówno najmłodszym domownikom jak i zaproszonym gościom. Co więcej, można przygotować je zarówno ze świeżych owoców, jak również z mrożonych lub kandyzowanych. Do babki świątecznej można także dodać bakalie, rodzynki lub mak. Poniżej przedstawiamy łatwe i sprawdzone przepisy na błyskawiczne babki piaskowe.
BABKA Z MALINAMI
składniki: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, kostka masła, 30 dkg malin, duży jogurt naturalny, 1 pomarańcza, łyżeczka ekstraktu z wanilii, łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Masło rozetrzeć z cukrem, dodać sok z połówki pomarańczy oraz łyżkę startej skórki pomarańczowej. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Maliny dodać do mąki, wymieszać i połączyć z masą. Przelać do natłuszczonej formy i piec przez godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI
składniki: 25 dkg mąki pszennej, pół kostki masła, 3 jajka, kubek jogurtu naturalnego, 15 dkg cukru, 25 dkg jagód, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać płynne masło. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku, stopniowo wlewać jogurt oraz dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy na babkę. Na cieście rozsypać umyte i osuszone jagody i lekko wcisnąć do wewnątrz masy. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
BABKA PIASKOWA Z BRZOSKWINIĄ
składniki: 35 dkg mąki, 10 dkg cukru, pół szklanki oleju, 2 całe jajka, 30 dkg jogurtu naturalnego lub brzoskwiniowego, puszka brzoskwiń, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki (bez brzoskwiń) i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. W masie poukładać pokrojone w mniejsze części brzoskwinie. Piec przez 50-55 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym.
Smacznego!