Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ciasto drożdżowe z bakaliami krok po kroku

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Równie popularnym domowym wypiekiem co smakowite i aromatyczne, odpowiednio wilgotne babki piaskowe są również pyszne ciasta drożdżowe z owocami, dżemem lub bakaliami.

Taką babkę z drożdżowego ciasta z powodzeniem możemy podać gościom lub domownikom z okazji rodzinnych uroczystości, imienin lub świąt. Dodatkowo warto placek taki upiec w specjalnej formie na babkę, dzięki czemu będzie się je wygodnie kroiło a ciasto wyglądać będzie niezwykle efektownie. W dalszej części serwisu podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić taką smakowitą babę z rodzynkami.

SŁODKA BUŁKA DROŻDŻOWA
składniki: pół kilograma mąki pszennej, pół szklanki cukru, szklanka rodzynek, szklanka mleka, pół kostki masła, łyżeczka drożdży, 1 całe jajko, 3 żółtka, cukier waniliowy, szczypta soli
sposób przygotowania: drożdże rozetrzeć z mlekiem, odrobiną cukru i mąki, po czym odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę z cukrem zwykłym i waniliowym połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Lekko posolić i dodać sparzone wcześniej rodzynki. Roztopić masło i dodać wraz z mlekiem do masy. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przelać do formy na babkę i piec przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.

WIELKANOCNA BABA Z RODZYNKAMI
składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka mleka, kostka masła, 5 jajek, 35 dkg rodzynek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
sposób przygotowania: masło utrzeć wraz z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Połączyć mąkę z proszkiem co pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać składniki. Dodać mleko oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, lekko posolić i wymieszać z pozostałym ciastem. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

BABKA PIASKOWA Z MAKIEM I BAKALIAMI
składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, po pół szklanki rodzynek, migdałów, orzechów, maku, łyżka startej skórki z pomarańczy, 6 jajek, kostka margaryny, cukier waniliowy, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: jajka ubić wraz z cukrem, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Roztopić margarynę, dodać do masy, wsypać sparzone rodzynki, mak oraz bakalie. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!