Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Muffinki z bakaliami krok po kroku

Mini babeczki wielkanocne

W poprzednich artykułach proponowaliśmy Państwu sprawdzone i łatwe przepisy na samodzielne wykonanie wielkanocnych babek piaskowych oraz imieninowych ciast z owocami.

W niniejszym artykule chcieliśmy zachęcić Was do wypróbowania sposobów na upieczenie smakowitych babeczek, ciastek i muffinków, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i starszym domownikom oraz okolicznościowym gościom. Wykonanie takich słodkości jest banalnie łatwe, dlatego warto przygotowywać je nie tylko z okazji świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia, ale również na poobiednie desery dla całej rodziny.

BABECZKI WIELKANOCNE Z LUKREM
składniki: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, pół kostki masła, śmietana kremówka, pół szklanki cukru, po łyżeczce ekstraktu z wanilii i proszku do pieczenia, wiórki czekoladowe, lukier cytrynowy
sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy wraz z ekstraktem waniliowym i wymieszać na gładko. Dodać wiórki czekoladowe i przelać do wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec przez około 15-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i udekorować wystudzone babeczki. Następnie polać dla dekoracji lukrem cytrynowym.

ŚWIĄTECZNE BABECZKI BAKALIOWE
składniki: 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 2 jajka, pół kostki masła, 10 dkg rodzynek, 4 łyżki suszonej moreli, 3 łyżki siekanych orzechów włoskich, łyżka płatków migdałowych, cukier waniliowy, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli
sposób przygotowania: przesianą mąkę połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Dodać płynne masło, mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sparzone rodzynki oraz pozostałe bakalie i po wymieszaniu przelać do przygotowanej formy na ciasteczka. Piec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

MUFFINKI CZEKOLADOWE
składniki: 30 dkg mąki, pół kostki masła, pół tabliczki czekolady, szklanka cukru, 2 jajka, szklanka mleka, 2 łyżki kakao, łyżka cukru waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: mąkę wymieszać z kakaem, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i waniliowym. Jajka zmiksować na gładką masę z mlekiem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo od mąki i dokładnie wymieszać ciasto. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić na małym ogniu i dodać do masy. Przelać do foremek i piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!