Błyskawiczna na oleju z kakao

Domowe wypieki warto serwować najbliższym z różnego rodzaju okazji. Niezapowiedzianym gościom z kolei warto zaproponować smaczną, aromatyczną babkę piaskową, której wykonanie zajmie nam niewiele czasu.

Szybkie ciasta na oleju doskonale sprawdzają się w sytuacji, kiedy szybko musimy postawić na stole coś słodkiego lub przygotować okazjonalny deser dla gości. Warto więc samodzielnie wykonać łatwą i szybką, ale za to smakowitą i odpowiednio mokrą babkę, na przykład z dodatkiem kakaa, rodzynek lub bakalii. W niniejszym artykule podpowiadamy, jak zrobić babkę piaskową na oleju krok po kroku.

ŁATWA BABKA NA OLEJU
składniki: 3 szklanki mąki, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, szklanka oleju, 3 łyżki kakao, szklanka wody gazowanej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
sposób przygotowania: jajka utrzeć wraz z cukrem i olejem na gładko. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać wodę gazową i dokładnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tarta lub odrobiną mąki. Odlać 1/3 ciasta i zmiksować z kakaem. Przelewać naprzemiennie do formy, tworząc dwukolorowe warstwy. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

BABKA CYTRYNOWO-KAKAOWA
składniki: szklanka mąki, szklana cukru pudru, 3 jajka, 8 łyżek oleju, łyżeczka cukru waniliowego, skórka z cytryny, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: jajka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny po czym zmiksować na gładką masę. Dodać odrobinę letniej wody, olej i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 2/3 ciasta przelać do przygotowanej wcześniej formy, pozostałą masę połączyć z kakaem i przelać do formy. Całość piec przez godzinę w 180 stopniach. Podawać z lukrem cytrynowym.

DWUKOLOROWA BABKA BŁYSKAWICZNA
składniki: 2,5 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 5 jajek, szklanka oleju, 2  łyżki kakao, szklanka wody, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wlać olej i wodę po czym wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelewać naprzemiennie do formy i piec przez godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17423 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/blyskawiczna-na-oleju-z-kakao/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435