Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak upiec babkę piaskową? krok po kroku

Mokra babka piaskowa

Bez wątpienia wiele osób przygotowuje na rozmaite okazje, na przykład święta lub imieniny smakowite domowe wypieki, placki lub babeczki. Na takie okazje warto również upiec pyszną babkę piaskową.

Dwukolorowe babki piaskowe oraz ciasta z bakaliami lub owocami cieszą się obecnie ogromną popularnością. Nierzadko jednak upieczenie odpowiednio wilgotnego cista okazuje się dość problematyczne. Należy bowiem pamiętać, że babka piaskowa nie może być zbyt sucha, gdyż będzie się kruszyć. W niniejszym artykule podpowiemy więc Państwu, jak samodzielnie wykonać smaczną, odpowiednio mokrą babkę piaskową, która zawsze się udaje.

TRADYCYJNA BABA PIASKOWA
składniki: szklanka mąki, 4 jajka, szklanka cukru, pół kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego
sposób przygotowania: jajka ubić wraz z cukrem i dodać proszek. Stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając masę. Na koniec wlać płynne masło oraz aromat. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy. Piec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

WANILIOWA BABKA NA MAŚLANCE
składniki: 3 szklanki mąki, 6 jajek, 1,5 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, szklanka maślanki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki sody oczyszczonej, kilka kropel aromatu waniliowego, szczypta soli
sposób przygotowania: mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cukrem. Lekko posolić i wymieszać. Następnie wbić jajka i wlać roztopione masło. Całość zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Masę przełożyć do formy na babkę i piec przez około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni.

PUSZYSTA BABKA BISZKOPTOWA
składniki: szklanka mąki grysikowej, słoiczek marmolady z pigwy, szklanka cukru, 4 jajka, cukier waniliowy, lukier cytrynowy, skórka z cytryny, łyżka rumu
sposób przygotowania: żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać startą skórkę z cytryny i rum. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy jajecznej, naprzemiennie z mąką. Dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez 25 minut w temperaturze 150 stopni, następnie przez 45 minut w 160 stopniach. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem waniliowym, posmarować powidłem i oblać lukrem.

Smacznego!