Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Aromatyczny placek cytrynowy krok po kroku

Prosta baba cytrynowa z kisielem

Na specjalne okazje warto własnoręcznie upiec smakowitą i aromatyczną babkę piaskową i udekorować ją polewą lub wiórkami kokosowymi. W niniejszym artykule podpowiadamy, jak zrobić babkę cytrynową.

Nierzadko babki piaskowe okazują się zbyt suche, dlatego szybko kruszą się. Aby przyrządzić smaczne, bardziej wilgotne ciasto warto dodać do niego na przykład owocowy kisiel, nadający mu sprężystości i puszystości. W niniejszym artykule znajdziecie zatem Państwo kilka sprawdzonych przepisów na te pyszne domowe wypieki.

PUSZYSTA BABKA CYTRYNOWA
składniki: 4 łyżki mąki, szklanka cukru, 5 jajek, kostka margaryny, 5 kisieli cytrynowych, cukier waniliowy, cytryna
sposób przygotowania: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem. Utrzeć margarynę z cukrem, następnie wbijać po żółtku i dodawać po łyżce mąki z kisielem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać wyciśnięty sok z cytryny. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i wymieszać z ciastem. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Piec przez 45 minut  w 170 stopniach.

CIASTO CYTRYNOWE NA MAŚLANCE
składniki: 2 szklanki mąki, szklanka maślanki, 4 jajka, pół kostki masła, szklanka cukru, 3 kisiele cytrynowe (bez cukru), łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka. Całość dokładnie wymieszać i dodać kisiel w proszku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do masy. Przygotować formę na babkę i wysmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto i wstawić na około 40 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SZYBKA BABKA CYTRYNOWA
składniki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki maki ziemniaczanej, szklanka cukru, 4 jajka, kostka margaryny, skórka z cytryny, sok z połówki cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy
sposób przygotowania: białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier zwykły i waniliowy. Dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopić margarynę i połączyć z masą. Dodać startą skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy na babkę. Piec prze około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Smacznego!