Czekoladowa z makiem i jabłkami

Na specjalne okazje, takie jak święta Wielkanocne lub Boże Narodzenie wielu z nas przygotowuje smakowite wypieki – ciasteczka lub placki z bakaliami.

Doskonałym pomysłem na świąteczny lub okazjonalny deser może okazać się również przygotowanie smakowitej i aromatycznej czekoladowej babki piaskowej z masą jabłkową lub z makiem. W niniejszym artykule zamieściliśmy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na te pyszne, domowe ciasta.

BABA CZEKOLADOWA Z MAKIEM
składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, kostka masła, 4 jajka, 3/4 szklanki maku, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania: mleko połączyć z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia i podgrzać. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka. Połączyć obie mąki i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Oddzielić 1/3 ciasta i dodać kakao, wymieszać. Do większej części dodać sparzony mak i wymieszać. Przelewać na przemian ciasto do formy i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

ŚWIĄTECZNA BABKA Z JABŁKAMI
składniki: szklanka mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 2 jabłka, 3 jajka, 2 łyżki kakao, pół kostki masła, 3 łyżki mleka, pół szklanki orzechów włoskich, pół tabliczki gorzkiej czekolady, łyżka soku z cytryny, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: czekoladę rozpuścić w mleku, jabłka po obraniu zetrzeć na tarce. Mąki wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Wlać czekoladę, dodać posiekane drobno orzechy, jabłka, mąkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

CZEKOLADOWA BABKA Z OWOCAMI
składniki: 1,5 szklanki maki, pół szklanki cukru, 5 jajek, pół szklanki maślanki, pół szklanki oleju, 2 budynie czekoladowe, 40 dkg wiśni, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół kostki masła, cukier waniliowy, łyżka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: mąkę wymieszać z budyniem, cukrem zwykłym i waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Wbić jajka, wlać maślankę i olej. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać startą czekoladę i wydrylowane, oczyszczone wiśnie. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec przez około godzinę w temperaturze 160-170 stopni. Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.

Smacznego!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17453 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/czekoladowa-z-makiem-i-jablkami/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435