Z pewnością wielu z nas uwielbia domowe wypieki i przepada za słodkimi deserami. Jednakże jedzenie smakowitych ciast i placków nie zawsze idzie w parze z restrykcyjnymi zasadami diet odchudzających.
Przebywając na diecie nie zawsze musimy jednak zapominać o smakowitych słodyczach i świątecznych wypiekach. Pragnąc jednocześnie zrzucić zbędne kilogramy i odżywiać się bez wyrzeczeń, warto zapoznać się z popularną dietą Dukana.
Ta metoda odchudzająca, stworzona przez francuskiego dietetyka daje widoczne, długotrwałe efekty, opiera się zaś w głównej mierze na produktach zawierających znaczne ilości białka. Jest więc również dietą zdrową i zbilansowaną. Co więcej, w diecie Dukana możliwe jest również spożywanie słodyczy i ciast, takich jak choćby tradycyjne babki piaskowe.
Przepisy żywieniowe diety Dukana sugerują również łącznie produktów bogatych w białko z węglowodanami i tłuszczami, co prowadzi do wyrównania zawartości wszystkich składników w organizmie i przyspieszenia przemiany materii. Dlatego też, od czasu do czasu można pozwolić sobie podczas diety na zjedzenie kawałka smakowitego, słodkiego ciasta z rodzynkami lub świeżymi owocami.
Do placka zgodnego z przepisami diety Dukana można również dodać kandyzowane owoce lub sparzony mak. Należy jednak zrezygnować z dodawania cukru oraz unikać polew lub słodkich lukrów. Aby ograniczyć spożycie tłuszczów należy również zrezygnować z pieczenia ciast ona oleju, dodając zamiast niego jogurt naturalny lub maślankę 0%. Poniżej przedstawiamy łatwy i sprawdzony przepis na niskokaloryczną babkę piaskową, którą warto przygotować nie tylko na poobiedni deser, ale również na przyjęcie imieninowe, prywatkę lub rodzinne święta.
DIETETYCZNA BABA CYTRYNOWA Z OTRĘBAMI
składniki: 7 łyżek mąki z otrębów, 5 jajek, 2 łyżki płatków owsianych, olej waniliowy, sok z połówki cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, słodzik
sposób przygotowania: jajka zmiksować na gładko, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody mineralnej. Przygotować formę na babkę – natłuścić i oprószyć mąką. Przelać ciasto i piec przez 30-35 minut w temperaturze około 180 stopni. Podawać po wystudzeniu.
Smacznego!